Nieren, blaas, prostaat

De nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen die vrij zijn gekomen bij de stofwisseling uit het bloed worden gefilterd

De nieren hebben een zeer belangrijke functie; zonder de nieren zouden we onszelf binnen enkele weken vergiftigen. Ze zorgen ervoor dat afvalstoffen die vrij zijn gekomen bij de stofwisseling uit het bloed worden gefilterd.

Om deze filtering mogelijk te maken, stroomt elk halfuur het bloed uit elk lichaamsdeel minstens één keer langs de nieren. Van sommige organen gebeurt dit zelfs nog vaker. Dat betekent dat er dagelijks 1500 tot 2000 liter bloed de nieren passeert. Voortdurend maken de nieren een selectie van de stoffen die in het bloed mogen blijven en de schadelijke stoffen die eruit moeten. Een teveel aan nuttige stoffen, wordt overigens ook uit het bloed gehaald.

Opvang in de blaas

Per dag ontstaat er ongeveer anderhalve liter urine. Deze vloeit via de urineleiders naar de blaas. Dit orgaan is te vergelijken met een ballon die bij volwassenen een inhoud heeft van 900 milliliter. Bij een vulling van 400 milliliter voelen we aandrang om te plassen. De blaas zit normaal gesproken in het bekken. Als de blaas uitzet kan hij tot de hoogte van de navel reiken – dan moeten we echt nodig!

Prostaat

Bij mannen ligt om de urinebuis de prostaat. De prostaat, ook wel de voorstanderklier genoemd, is een klier die alkalisch vocht maakt. Het vocht zorgt ervoor dat zaadcellen buiten het lichaam van de man in leven blijven. Dat is nodig tijdens een eventuele bevruchting; de zaadcellen moeten buiten het lichaam een tijd in leven kunnen blijven.

6 artikel(en)

per pagina

6 artikel(en)

per pagina