Therapeutische Elastische Kousen TEK

Apotheek Heino breidt haar service per mei 2015 uit met het houden van een spreekuur voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen.

Wanneer de vochtafvoer (lymfevocht) of bloedafvoer uit de ledematen niet optimaal is, kan die tot klachten leiden. Veel voorkomende klachten zijn: gezwollen armen of benen (oedeem), tintelingen, jeuk, kuitkrampen en een zwaar gevoel in arm of been.

Wanneer er sprake is van een aderaandoening en/of een lymfatische aandoening aan arm of been, adviseert de behandelend arts hiervoor vaak een compressietherapie. Therapeutisch elastische kousen maken vaak deel uit van deze therapie; de ambulante compressie therapie.

Therapeutisch elastische kousen oefenen een gerichte druk uit op arm of been. Deze druk wordt vanaf de pols/enkel tot aan bovenarm/ bovenbeen geleidelijk minder. De verwijde vaatwanden worden door de druk van de kous samengedrukt, zodat de aderkleppen weer goed sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De druk van de kous voorkomt ook het lekken van bloed en lymfevocht in het weefsel door slecht sluitende aderkleppen, waardoor er minder last ervaren wordt van gezwollen armen en benen. Naast het dragen van de therapeutisch elastische kousen is het van belang om in beweging te blijven, waardoor de spierpomp ook een positieve bijdrage kan leveren!

Afspraak
Er is elke twee weken op woensdagmiddag een gelegenheid om steunkousen aan te laten meten in apotheek Heino. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Sylvia via telefoonnummer 088-9990777.